Stres in mikrobiom

stres

Stres je prav gotovo sovražnik našega zdravja. Raziskovalci ugotavljajo, da tako telesni kot duševni stres načenja naše zdravje, zato je obvladovanje obeh zelo pomembno.

Zdravljenje z antibiotiki poleg škodljivih mikrobov pokonča tudi dobre mikrobe našega mikrobioma, od katerih je zelo odvisno naše zdravje. Črevesnim mikrobom pa ne škodujejo le antibiotiki, temveč tudi konzervansi v konzerviranih živilih, ostanki pesticidov, pretirano uživanje izdelkov iz sladkorja ter bele moke, …

stres

Tudi duševni stres načenja ravnovesje med koristnimi in škodljivimi mikrobi. Raziskovalci z Univerze v Ohiu so ugotovili, da izpostavljenost stresu povzroči spremembe v zgradbi, raznolikosti in številu črevesnih mikroorganizmov. Mikrobiom pod vpilvom stresa postane manj raznolik, poveča se število škodljivih mikrobov, zmanjš pa število koristnih mikrobov.

Ste že slišali, da se vse bolezni začnejo v črevesju?  Z rušenjem mikrobioma se prej ali slej začne začarani krog težav. Črevesje ne zmore optimalno opravljati svojih nalog, saj oslabljene črevesne celice ne tesnijo več dobro. Začne se slabše prebavljanje hrane, pomanjkljivo vsrkavanje hranil, zmanjšana imunska obramba, vdor toksinov, škodljivih mikrobov in neprebavljene hrane skozi propustno črevo, škodljivo razraščanje kandide in še kup drugih težav, ki izvirajo iz tega. Raziskovalci ocenjujejo, da je takšno stanje krivo za nastanek kar 80% obolenj!

Da se ne ujamemo v začarani krog posledic stresa ga je treba čim prej in čim bolj celostno obvladati. Nujno pa je, da črevesno floro krepimo in podpiramo dragocene celične elektrarne. Pri tem nam je v pomoč tako hrana, ki podpira ravnovesje mikrobov kot prehranska dopolnila, ki poskrbijo za očiščenje, krepitev ter zaščito mikrobioma.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja